Piroski sau Pirosti
Cu accent pe ultima silaba. Astea au fost dulciurile copilariei mele, alaturi de coltunasi si placinte bineinteles! Pentru ca sunt insa multi ani de cand bunica mea (din Basarabia) a trecut in vesnicie abia daca imi mai aminteam gustul lor.
Le-am reprodus insa acum ceva vreme dupa reteta Maestrului Radu Anton Roman si mare ne-a fost bucuria... Sunt senzationale: crocante la suprafata si moi in interior; dulci, pufoase, o mixtura intre gogosi si croissante, ceva greu de definit. Sotul meu a zis ca in viata lui nu a mancat ceva atat de gustos.
Reteta Maestrului Radu Anton Roman suna asa:
Aluat:
- 1 kg faina
- 1 pahar lapte
- 2-3 linguri zahar
- 2 oua
- 2-3 linguri unt
- 1 lingura drojdie
- sare
- se pregateste plamadeala din lapte, drojdie, putina faina si ceva zahar si se lasa la loc cald, sa creasca, cam 1 ceas
- se face un moviloi din faina, se ingroapa in mijloc plamadeala, ouale, untul, sare dupa pofta, lapte si se framanta
- se imparte in patru si se intinde fiecare bucata intr-o foaie subtirica
- fiecare foaie se unge cu untura intarita
- se pune foaie peste foaie, se impatureste in patru si se lasa sa respire
- umpluturile moldovenesti sunt cam aceleasi ca pretutindeni: ciuperci, carne tocata, brinzeturi, maruntaie, legume (mai ales varza si dovleac) -eu am ales branza telemea de oaie in amestec cu gris, putina smantana si ou
- aluatul se intinde foaie subtire si se taie rondele cu un pahar lat la gura
- se umplu pirostile, se lipesc marginile cu grija
- se pot coace in cuptor, fierbe in apa sau praji in untura - eu le-am copt in cuptorul de la aragaz dupa ce le-am uns cu oueu am ales apoi sa tai foaia patrate pentru c ramanea mult aluat ce trebuia refolosit
si mai apoi am marit dimensiunea piroskilor pentru ca sotului meu i se parea ca dureaza prea mult pana scot din cuptor tavile vrajite :)
dar orice varianta am ales, rezultatul a fost unul exceptional.
Cu ceva intarziere am incheiat virtual saptamana branzei si va urez tuturor sa aveti
POST BINECUVANTAT!
Niko
uauu ce bine arata :x o reteta la ele ?:-?:*:*
RăspundețiȘtergeremultumesc multtt>:D<:*momentan sunt la dieta :)) da dupa ce termin cu ea trebuie neaparat sa incerc ;))
RăspundețiȘtergereProsti!! Vaiiiii! Multumesc de reteta, uitasem complet de pirosti...si doar am crescut cu ele. Ce amintiri... Multumesc inca o data!
RăspundețiȘtergereAm obtinut niste pirosti gustoase dar nu asa zburatacite ca ale dvs.
RăspundețiȘtergereImi plac aripioarele de aluat din imaginile date. Ce am gresit?Multumesc oricum pentru reteta.
Anca V
Fireste ca va voi ajuta! Din pacate insa eu nu am cont pe facebook si nici nu accesez acea retea.
RăspundețiȘtergereMulta sanatate mamei!