Casute din turta dulce (Ginger bread house)

 Sper ca ati avut un Craciun fabulos! Al nostru a cam stat sub semnul oboselii da' a fost bine...
Va spuneam ca anul asta vreau sa le fac nepoteilor mei casute din turta dulce. Nu stiu daca am reusit sa-i impresionez dar mie mi-a facut placere sa lucrez la ele desi am fost contracronometru si mai ales stangace fiind prima oara cand faceam asa ceva.
Ambitioasa si in egala masura inconstienta fiind din fire n-am facut o casuta pentru "antrenament" ci am inceput cu trei casute deodata. Au iesit dragutele dar mult mai saracute fata de ceea ce imi doream.

 
Am pornit de la acest sablon pe care l-a folosit si Laurica pentru casuta ei iar pentru aluat am folosit aceste ingrediente de baza (de buna calitate zic eu): adica miere naturala, ghimbir proaspat macinat, faina de secara si condimente proaspat macinate (scortisoara, cuisoare, nucsoara + zahar pudra vanilat de mine).
Cantitatile exacte pentru aluat le-am luat de aici si le-am dublat. A iesit suficient aluat pe care l-am intins cu sucitorul in foi si l-am taiat in formele necesare.

Acum, daca ar fi sa o iau de la capat as alege un aluat care curge, l-as coace in cea mai mare tava si abia apoi l-as decupa in formele dorite pentru ca e greu sa intinzi manual foi uniforme ca grosime si in plus formele mele s-au deformat la copt. Asta am vazut cand a trebuit sa le asamblam.
Le-am lipit cu o solutie facuta din zahar pudra si apa, nu stiu sa va spun exact cantitatile folosite pentru ca am adaugat zahar pudra si apa consecutiv pana am obtinut o pasta suficient de solida incat sa nu mai curga dar si suficient de moale incat sa adere pe foi.
Am mai folosit o solutie dintr-un albus de ou in care am adaugat zahar pudra pana am obtinut o pasta grosuta cu care am decorat partile laterale (inainte de a asambla casutele). Pentru glazuta maronie am adaugat o lingurita cacao in glazura alba de albus.
Pentru acoperis am folosit fulgi de migdale pe care i-am lipit de acoperis cu albus de ou inainte de coacere.
Au stat o zi si o noapte prinse in scobitori. Abia dupa asta le-am decorat cu bezea din albus pe acoperis si le-am pudrat pentru aspectul de nins.
Cam asta a fost.


 

Comentarii

  1. Au iesit nemaipomenit, tinand cont ca este prima oara cand faci asta...
    O surpriza minunata de Craciun!
    Multumim ca impartasesti cu noi!
    Sarbatori cu bine si un An Nou mult mai bun!
    Ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare