Budinca cu branza si paste...

... in culorile toamnei.

Ati citit "Buna seara, Melania!" de Rodica Ojog-Brasoveanu? Frumoasa povestea! Daca v-a scapat cumva  o puteti citi aici. Melania e o doamna educata, rafinata, inteligenta, diabolica poate, dar cu un gust desavarsit in bucatarie:

"― Ninge, Mirciulică! Ninge! Vino să vezi! Parcă sunt flori de măr. O ploaie de flori de măr.
Ridică motanul în braţe arătîndu-i strada. Mirciulică atinse sticla cu mustăţile şi se zgribuli.
― Eşti un tremurici şi jumătate! rîse Melania. Un frigurilă! Cînd eram mică şi ningea prima oară, bunica azvîrlea pe geam o coajă de pîine, un pumn de sare şi cinci părăluţe mici: "Asta-i baba iarna". Mă întorceam de la şcoală şi toată casa mirosea a budincă. Nici nu ştii tu, Mirciulică, ce budincă! O budincă specială, abia scoasă din cuptor, cu orez, cu vanilie şi stafide şi nucşoară. Îţi dai seama ce minunăţie? Deasupra turnam rom fierbinte îndulcit cu zahăr candel şi-i dădeam foc. Uite, dacă ai să fii cuminte o să facem budinca asta. Pentru azi, bineînţeles, ce credeai? Avem totul în casă, trebuie să ne suflecăm doar mînecile şi să ne aşezăm pe treabă. Ei, de unde să-ţi iau zahăr candel! În schimb, o să punem aşa, de la noi, cîteva bucăţele de portocală glasată. Am  ascuns un borcănel în cămară. Nu te supăra, Mirciulică, dar ai devenit atît de lacom!
Atît de lacom!"

Ingrediente:
  • 1 pachet spaghete  - 500 g
  • branza telemea, cas, urda sau ce gasiti - 400 g
  • zahar tos - dupa gust
  • zahar vanilat sau vanilie pastaie - dupa gust
  • unt - cat sa poata acoperi tava de copt
  • stafide - 100 g
  • Rum sau doar esenta (atat cat sa acolere stafidele)
  • 4 oua
  • nuscoara, scortisoara, cuisoare, fructe confiate, sau orice alta aroma va place
Pastele se fierb si se amesteca su stafidele muiate in prealabil in Rum:
Ouale se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat si apoi se adauga branza sfaramata:

 Se unge cu unt o tava:

 Pastele se amesteca in compozitia de oua si se pune totul in tava la cuptor:

 Se lasa la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se presara cu zahar vanilat, se insiropeaza cu caramel sau se flambeaza. Fiecare procedeaza cum doreste, noi de data asta am servit-o aburinda si asa simpla:

Si in varianta cu orez e foarte gustoasa.

Comentarii

  1. Ma bate gandul sa incerc varianta cu orez... :))
    Tare bine arata si asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine. Pun pariu ca e foarte gustoasa! Imi place foarte mult blogul tau. Elegant...sic..

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare