Budinca de orez cu mere in sos de vin
Imi plac pastele fainoase (mai ales daca sant facute din grau dur) dar imi place mai mult orezul. Il folosesc in ciorbe, fiert ca si garnitura la sosuri sau in budinci cum e cazul acestei retete:
Budinca:
- 1 cana mare orez
- 3 cani apa
- 1/2 cana zahar
- 1/2 kg branza dulce
- 3 oua
- condimente (scortisoara, coaja de lamaie, rom)
Sos:
- 1 kg mere taiate felii
- 3 linguri zahar
- scortisoara, cuisoare
- 2 linguri unt
- 1 cana vin rosu
Pentru budinca se spala orezul in mai multe ape, se fierbe in apa cu un strop de sare si se amesteca cu zaharul, ouale, branza si condimentele. Se aseaza compozitia intr-o tava, se stropeste cu fulgisori de unt (sau ulei de masline in cazul nostru) si se presara cu scortisoara:
Merele se curata felii si se amesteca cu zaharul si condimentele (de fapt asta e prima operatiune iar amestecul rezultat se pune la rece pentru o jumatate de ora).
Se aseaza apoi intr-un vas cu baza mare si se pune la foc mic sa se caleasca impreuna cu untul (sau uleiul de masline ... ca imi place mai mult). Dupa ce s-au inmuiat de adauga si vinul si se mai lasa pe foc pana ce se evapora alcoolul (cca 5 minute):
Budinca se taie rece si se serveste garnisita cu mere si sos:
Comentarii
Trimiteți un comentariu