Rata pe varza
Doua suparari mari poti sa ii faci vecinului nostru Nea' Ionel: prima ar fi sa treci pe strada si sa nu ii calci curtea iar a doua (mai apasatoare decat prima) este sa-i calci curtea dar sa nu-i gusti vinul sau tuica. Ne-a batut Nea' Ionel obrazu' ca a fiert vinul si nu ne-am dus sa-l degustam asa ca sambata seara ne-am hotarat sa indreptam lucrurile. Delicios vin: catifelat si parfumat! Ne-a dat vecinu' o sticla si la pachet impreuna cu o rata leseasca si cu ce a mai gasit prin curte... om cu inima larga, cum rar mai gasesti in zilele noastre.
➲Am pregatit rata pe varza dupa reteta lui Radu Anton Roman si chiar nu gasesc cuvinte sa va spun cat a fost de gustoasa.
➲Am frecat rata cu sare si boia foarte iute (pregatita de mine in casa), am uns-o cu ulei si am lasat-o la rece o ora:➲Apoi am prajit-o rapid pe toate partile intr-o tigaie in care am pus ulei:
➲Am spalat rata prajita cu un pahar de rachiu si un pahar de vin, am uns-o cu miere si am presarat-o cu cimbru uscat:
➲Am pus rata la cuptor si m-am ocupat de varza. Am calit varza usor in ulei cu sare si boia, am stins-o cu un pahar de vin si am asezat-o in tava peste rata.
➲Dupa ce carnea s-a patruns am dat varza intr-o parte si am lasat ratusca sa se rumeneasca
Radu Anton Roman spunea in cartea sa asa:
"Chiar dumneavoastra insiva ar trebui sa repetati in oglinda, cateva zile, acuratetea ferma dar delicata a taieturii prin carnea fina, prin crusta ca de elita de scarabeu a pielii aramii: eleganta absoluta e singura forma de recunostinta pe care o putem arata superlativelor de acest fel. Desi, o indelungata experienta imi spune ca finalul va fi mereu acelasi: troznetul gros al oaselor zdrobite si supte, paruiala lacoma pe painea intinsa prin sosul cu catifelari si mirosuri paradisiace, linsul farfuriei..."
Irina, multumesc!
RăspundețiȘtergereProfitam si noi ca mai e putin, putin pana incepe postul.
Buna Ralu, ma bucur ca mi-ai scris si ca in felul asta ti-am descoperit blogul! Vreau sa-ti spun ca rata a fost delicioasa. Vinul, mierea si celelalte condimente s-au imbinat atat de bine cu rata si varza incat a iesit o mancare deosebita. Abia astept sa imi spui parerea ta!
RăspundețiȘtergere