Rata pe varza



Doua suparari mari poti sa ii faci vecinului nostru Nea' Ionel: prima ar fi sa treci pe strada si sa nu ii calci curtea iar a doua (mai apasatoare decat prima) este sa-i calci curtea dar sa nu-i gusti vinul sau tuica. Ne-a batut Nea' Ionel obrazu' ca a fiert vinul si nu ne-am dus sa-l degustam asa ca sambata seara ne-am hotarat sa indreptam lucrurile. Delicios vin: catifelat si parfumat! Ne-a dat vecinu' o sticla si la pachet impreuna cu o rata leseasca si cu ce a mai gasit prin curte... om cu inima larga, cum rar mai gasesti in zilele noastre.
Am pregatit rata pe varza dupa reteta lui Radu Anton Roman si chiar nu gasesc cuvinte sa va spun cat a fost de gustoasa.
Am frecat rata cu sare si boia foarte iute (pregatita de mine in casa), am uns-o cu ulei si am lasat-o la rece o ora:
Apoi am prajit-o rapid pe toate partile intr-o tigaie in care am pus ulei:
Am spalat rata prajita cu un pahar de rachiu si un pahar de vin, am uns-o cu miere si am presarat-o cu cimbru uscat:
Am pus rata la cuptor si m-am ocupat de varza. Am calit varza usor in ulei cu sare si boia, am stins-o cu un pahar de vin si am asezat-o in tava peste rata.
Dupa ce carnea s-a patruns am dat varza intr-o parte si am lasat ratusca sa se rumeneasca

Radu Anton Roman spunea in cartea sa asa:
"Chiar dumneavoastra insiva ar trebui sa repetati in oglinda, cateva zile, acuratetea ferma dar delicata a taieturii prin carnea fina, prin crusta ca de elita de scarabeu a pielii aramii: eleganta absoluta e singura forma de recunostinta pe care o putem arata superlativelor de acest fel. Desi, o indelungata experienta imi spune ca finalul va fi mereu acelasi: troznetul gros al oaselor zdrobite si supte, paruiala lacoma pe painea intinsa prin sosul cu catifelari si mirosuri paradisiace, linsul farfuriei..."




Comentarii

  1. Irina, multumesc!
    Profitam si noi ca mai e putin, putin pana incepe postul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ralu, ma bucur ca mi-ai scris si ca in felul asta ti-am descoperit blogul! Vreau sa-ti spun ca rata a fost delicioasa. Vinul, mierea si celelalte condimente s-au imbinat atat de bine cu rata si varza incat a iesit o mancare deosebita. Abia astept sa imi spui parerea ta!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare