Pomana porcului

Obiceiul legat de taierea porcului curge in felul urmator: inainte cu o zi de Ignat porcului i se da doar apa, din pod sint aduse copaile de lemn care sint oparite si curatate temeinic pentru ca toata carnea trebuie pastrata si preparata in conditii de igiena maxima. Este "tocmit" macelarul si sint anuntati vecinii care vor ajuta la imobilizarea porcului. Toata familia se aduna la caldura sobei si in timp ce pun la punct ultimele detalii curata usturoiul (cat de mult...).
In dimineata de Ignat se pune apa la fiert in tuciul cel mai mare, se pregateste tamaia si se fierbe tuica. Dupa injunghiere porcul e masurat cu o sfoara si dupa o formula stiuta "din batrani" se calculeaza greutatea porcului. In timp ce gospodina casei tamaie porcul se serveste tuica fiarta si fiecare face o urare: "Sa il mancati sanatosi!", "La anul sa aveti un porc mai bun!", etc Porcul se parleste (de preferat cu foc de paie), se curata cu lama cutitului, se spala foarte bine si se transeaza. Carnea e dusa intr-un loc racoros pentru o zi. Bucati de carne si soric sint date pomana vecinilor mai saracuti care anul asta nu au avut porc. Pentru cei din casa se prepara pomana in felul urmator:
  • o bucata carne de la ceafa
  • o bucatica ficat
  • o bucata soric
  • o bucata carne macra
  • o bucata cat pumnul de slanina
  • sare, piper, boia de ardei,usturoi si un pahar de vin
In tuciul de mamaliga se topeste slanina si se pun bucatile de carne taiate potrivit:Se tin pe foc moale si se mesteca din cand in cand (cu lingura de lemn):Cand carnea e gata se adauga mujdeiul de usturoi, sarea, piperul si vinul. Se mai lasa 3-4 minute pe foc si e gata. In alte provincii din tara pomana astfel pregatita se serveste cu mamaliga, varza calita sau cu branza si oua. La noi in Oltenia se serveste simplu cu muraturi taranesti:In acelasi fel se servesc si muschiul si carnatii dupa ce au stat cateva zile la fum:
Pofta Buna!

Comentarii

Postări populare