Unt de casă
Din ciclul "Continuăm tradiția!" vă prezint astăzi laptele acru bătut în putinei și procesul de obținere al untului.
◆ Soțul meu a avut norocul să întalnească un negustor care vindea putinele, putinee și alte obiecte de lemn așa că de aici până la a obține unt în casă nu a mai fost decât un mic pas.
◆ Am găsit o doamnă de încredere care are o vaca Holstein și am cumpărat 4 litri de lapte acru.
◆ Putineiul l-am pus la umflat cu apă rece și apoi l-am opărit.
◆ Soțul meu a avut norocul să întalnească un negustor care vindea putinele, putinee și alte obiecte de lemn așa că de aici până la a obține unt în casă nu a mai fost decât un mic pas.
◆ Am găsit o doamnă de încredere care are o vaca Holstein și am cumpărat 4 litri de lapte acru.
◆ Putineiul l-am pus la umflat cu apă rece și apoi l-am opărit.
Cam așa arată baterea laptelui în imagini (pentru că laptele era prea rece și untul se încăpățâna să nu iasă am pus putineiul într-un vas cu apă caldă).
◆ Se amesteca untul bine de tot cu lingura pentru a elibera laptele
↯ Atentie: Daca putineiul a fost oparit cu putin inainte de a incepe baterea (si e caldut) iar laptele acru e la temperatura camerei untul va iesi la suprafata dupa 30-40 minute de batere dar daca putineiul si laptele sunt reci poate dura mult mai mult (cum am patit noi de data asta).
◆ Pe masura ce se separa se aduna cu lingura si se mesteca. Pentru ca traditia sa fie completa observati ca noi am folosit lingura din lemn si strachina.
◆ Se amesteca untul bine de tot cu lingura pentru a elibera laptele
◆ iar dupa ce s-a scurs tot laptele din el se spala cu aceleasi miscari in mai multe ape reci
Asta e intregul proces. Necesita timp si efort dar rezultatul e pe masura.
Dupa ce o sa gustati untul asta va asigur ca n-o sa mai vreti unt din comert (fie el de import, impachetat atractiv si cu mentiunea ca are 80% grasime). E atat de gras, de gustos si de moale incat nu te poti opri din admiratie (asta mi s-a intampla mie).
De sanatate nici nu mai vorbim, am vazut ca si untul din supermarket a inceput sa aiba conservanti si aditivi alimentari iar la pret chiar nu se poate compara cu nimic: 4 litri de lapte inseamna 8 RON. Din 4 litri de lapte acru au ramas 3,5 litri lapte de baut (mai slabut dar foarte gustos) si untul din imaginea de mai sus. E foarte convenabil asa ca va invit sa ne pastram traditiile si sanatatea!
Dupa ce o sa gustati untul asta va asigur ca n-o sa mai vreti unt din comert (fie el de import, impachetat atractiv si cu mentiunea ca are 80% grasime). E atat de gras, de gustos si de moale incat nu te poti opri din admiratie (asta mi s-a intampla mie).
De sanatate nici nu mai vorbim, am vazut ca si untul din supermarket a inceput sa aiba conservanti si aditivi alimentari iar la pret chiar nu se poate compara cu nimic: 4 litri de lapte inseamna 8 RON. Din 4 litri de lapte acru au ramas 3,5 litri lapte de baut (mai slabut dar foarte gustos) si untul din imaginea de mai sus. E foarte convenabil asa ca va invit sa ne pastram traditiile si sanatatea!
Eu am avut privilegiul sa mananc astfel de unt la mama-soacra. Dar anii au trecut, mama nu mai este,iar putineiul e doar o amintire. Pacat! As da orice sa intorc timpul si sa am mintea de acum.As sta pe langa dumneaei, si as bate si eu putineiul sa invat. Acum e prea tarziu!
RăspundețiȘtergereExtraordinar, Niko ! Ca si copil crescut la bloc, n-am vazut niciodata cum se face untul de tara. Tare-as mai gusta o bucatica... Frecat cu usturoi si cimbru, si busuioc, si sare, pe o bucatica de paine rumenita in cuptorrrrr... :D
RăspundețiȘtergereMarada, niciodata nu e prea tarziu! Poti sa faci o incercare in amintirea mamei tale...
RăspundețiȘtergereLeo, noi l-am mancat cu paine de casa si dulceata de visine dar deja mi-ai dat o idee pentru saptamana viitoare.