Smantana de casă

Din ciclul "Pastram traditia" v-am aratat cum se prepara untul de casa, painea in test, zacusca la cazan, asa ca a venit randul smantanicii de casa. Am mai facut si cascaval de casa foarte gustos dar cam inestetic asa ca o sa-l fotografiez din nou cu proxima ocazie cand o sa-l prepar si o sa vi-l arat.
Astazi insa avem SMANTANA DE CASA. Fara amidon sau alti agenti de ingrosare, o smantana grasa si gustoasa din care iese frisca adevarata. Nu mai repet, v-am spus de nenumarate ori ca urasc gelatina, amidonul, frisca vegetala si margarina;  le folosesc doar in cazuri extreme si ma rog la Dumnezeu ca mult mai multa lume sa faca acelasi lucru
Pentru smantana noi luam lapte de vaca de la o vecina. Laptele se pune la prins in vase largi la gura (de preferat din lut) dar nu la temperatura ridicata. Pentru 12-24 de ore (se pot tine oalele cu lapte la frigider. Abia dupa aceea se muta in camara sau in alt loc mai caldut si se lasa la fermentat pana se formeaza smantana


Se aduna apoi cu o lingura si se foloseste la sosuri, ca adaos in ciorbe sau se transforma in frisca si se orneaza cu ea savarine bine insiropate sau alte prajiturici.



Comentarii

  1. Sau se mananca asa, pur si simplu! Facea si bunica mea ...
    Ce vremuri... mi-e dor...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare